Ο αρχηγός του θριάμβου

Ο Ρόμπερτ Φρέντρερικ Τσέλσι «Μπόμπι» Μουρ, που έφυγε από τη ζωή στις 24 Φεβρουαρίου του 1993 σε ηλικία 52 ετών χτυπημένος από τον καρκίνο του στομάχου, ήταν ίσως ο καλύτερος αμυντικός ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Ήταν αρχηγός της Γουέστ Χαμ για περισσότερα από δέκα χρόνια και αγωνίστηκε σε 999 παιχνίδια του αγγλικού Πρωταθλήματος.
Γεννήθηκε στις 12 Απριλίου του 1941 και το 1956, ενώ πήγαινε ακόμα στο σχολείο, εντάχθηκε στη δύναμη των «σφυριών», με τα οποία έκανε την πρώτη του εμφάνιση δύο χρόνια αργότερα, σε αγώνα με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Καθιερώνεται γρήγορα και το 1962 καλείται στην Eθνική Αγγλίας με την οποία έκανε το ντεμπούτο του εναντίον του Περού στη Λίμα, στις 20 Μαΐου. Το 1966 ήταν ο αρχηγός και ο ηγέτης των «λιονταριών» που έφτασαν στη μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας τους, την κατάκτηση του Παγκόσμιου Κυπέλλου.

Ο Μουρ έγινε εθνικός ήρωας, η δημοτικότητά του εκτινάχθηκε στα ύψη και ανακηρύχτηκε αθλητική προσωπικότητα της χρονιάς, όντας ο πρώτος ποδοσφαιριστής που κατέκτησε αυτό τον τίτλο. Συμπλήρωσε 100 συμμετοχές στην Eθνική Αγγλίας στις 14 Φεβρουαρίου 1973 σε παιχνίδι με τη Σκοτία και έπαιξε συνολικά με τα χρώματά της σε 108 παιχνίδια, από τα οποία στα 91 ήταν αρχηγός.

Αποχώρησε από τη Γουέστ Χαμ το 1974, έπαιξε για τρία χρόνια στη Φούλαμ την οποία οδήγησε στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας αν και αγωνιζόταν στη Β’ κατηγορία, στη συνέχεια έπαιξε σε δύο ομάδες των ΗΠΑ και το 1978 αποχώρησε από την ενεργό δράση, για να ασχοληθεί για λίγο με το επάγγελμα του προπονητή, χωρίς όμως επιτυχία.

1940

Τα 67α γενέθλιά του γιορτάζει σήμερα ο Ντένις Λόου, που γεννήθηκε το 1949 στο Αμπερντίν της Σκοτίας. Ήταν ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς που ανέδειξε το ποδόσφαιρο της χώρας του (αν και δεν έπαιξε ποτέ σε κανένα σύλλογό της) και έκανε σπουδαία καριέρα στη Χάντερσφιλντ, τη Μάντσεστερ Σίτι και κυρίως τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ για έναν χρόνο αγωνίστηκε και στην ιταλική Τορίνο. Είχε 55 συμμετοχές στην εθνική ομάδα της Σκοτίας, για την οποία σημείωσε 30 γκολ. Κορυφαία στιγμή στην καριέρα του Λόου, γνωστού και σαν «βασιλιά», ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το 1968. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα είχε αναδειχτεί κορυφαίος ποδοσφαιριστής της «γηραιάς» ηπείρου.

2002

Ολοκληρώνονται στο Σολτ Λέικ Σίτι των ΗΠΑ οι 19οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που είχαν αρχίσει στις 8 Φεβρουαρίου, στους οποίους έλαβαν μέρος 1.513 αθλητές και 886 αθλήτριες από 77 χώρες. Διεξήχθησαν 78 αγωνίσματα σε επτά αθλήματα και στον πίνακα των μεταλλίων πρώτευσε η Νορβηγία (13 χρυσά, 5 αργυρά και 7 χάλκινα), ακολούθησε η Γερμανία (12-16-8) και η διοργανώτρια χώρα (10-13-11).

1968

Σαν σήμερα, πριν από 39 χρόνια, η Σκοτία υποδέχτηκε την Αγγλία σε ένα σημαντικό παιχνίδι για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που έγιναν αργότερα την ίδια χρονιά στην Ιταλία. Η αναμέτρηση έγινε στο «Χάμπντεν Παρκ» της Γλασκόβης και την παρακολούθησαν 134.461 θεατές, περισσότεροι από κάθε άλλο ποδοσφαιρικό αγώνα. Το παιχνίδι έληξε ισόπαλο με σκορ 1-1, αποτέλεσμα που χάρισε στην Αγγλία την πρόκριση.