Οι «πράσινοι» και οι 28… χρωματιστοί αντίπαλοί τους στο Κύπελλο UEFA

Επιμέλεια: Κώστας Χαλέμος

Ο Παναθηναϊκός, ο οποίος έτυχε να παίξει Τρίτη τη ρεβάνς με την Αρτμέντια, έκλεισε πρώτος θέση στους ομίλους του Κυπέλλου UEFA και μετά κάθισε ήσυχος και περίμενε  να δει ποιες ομάδες θα καταλάβουν τις υπόλοιπες  39…
Από προχτές βράδυ, που έκλεισαν οι πόρτες της διοργάνωσης κι όσοι πρόλαβαν να μπουν, μπήκαν, οι «πράσινοι» έχουν μια ιδέα για το πώς έχει διαμορφωθεί το τοπίο και άρα ποιοι μπορεί να είναι οι αντίπαλοί τους στην επόμενη φάση.


Σίγουρα αυτοί δεν μπορεί να είναι οι Βιγιαρεάλ, Μπάγερν, Αλκμάαρ, Βασιλεία, Μπορντό, Λεβερκούζεν, Άντερλεχτ. Οι 7 ομάδες, δηλαδή, που βρίσκονται, με βάση τη βαθμολογία τους, στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας μαζί με τον Παναθηναϊκό.
Δεν μπορεί επίσης να είναι οι ΑΕΚ, Πανιώνιος, Άρης, Λάρισα, καθότι οι κανονισμοί  της διοργανώτριας αναφέρουν ρητά ότι απαγορεύεται να βρεθούν στον ίδιο όμιλο ομάδες από την ίδια χώρα. Συνεπώς, στα …πανέρια της κλήρωσης απομένουν 28 υποψήφιες για τους «πράσινους».

Από αυτές θα αναδειχθούν την Τρίτη οι τέσσερις ομάδες τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός σε μονά παιχνίδια, τα δυο εντός, τα δυο εκτός, με στόχο να κατακτήσει μια από τις τρεις πρώτες θέσεις, που δίνουν την πρόκριση στους «32». Ρίχνοντας  μια πρόχειρη ματιά στα …πανέρια (pots τα λένε στη γλώσσα της UEFA), θα δούμε ότι υπάρχουν μέσα ομάδες για όλα τα γούστα. Από «θηρία» μέχρι… πετς. Εννοείται ποιο από τα δύο είδη θα προτιμούσε να βρει απέναντί του ο Παναθηναϊκός.

Αν, ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας της καθεμιάς, επιχειρούσαμε να χρωματίσουμε, «πράσινες», «κίτρινες» ή «κόκκινες», τις 28 υποψήφιες αντιπάλους του Παναθηναϊκού, ο χάρτης της κλήρωσης θα διαμορφωνόταν κάπως έτσι.
Οι «κόκκινες» στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας θεωρώ ότι είναι η Τότεναμ και το Αμβούργο. «Κίτρινες», οι δυο ρωσικές (Λοκομοτίβ Μόσχας, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης) και η αγγλική (Μπόλτον). «Πράσινες», η Αούστρια Βιέννης και η Σπάρτα Πράγας.

Το τρίτο γκρουπ δυναμικότητας θα μπορούσε να είναι άνετα δεύτερο, καθότι απαρτίζεται από ομάδες οι οποίες είναι σαφώς πιο ισχυρές από τις ομάδες του πρώτου και το μόνο που τους έλειπε για να βρίσκονταν εκεί ήταν οι βαθμοί προηγούμενων ετών. Ατλέτικο Μαδρίτης, Φιορεντίνα, Έβερτον, Σπαρτάκ Μόσχας είναι οι «κόκκινες» αυτού του γκρουπ. «Κίτρινες» οι Μπράγκα, Γαλατά Σαράι, Χετάφε και «πράσινη» η Ρεν. Κάπου εδώ μας τελειώνουν οι «κόκκινες» και απομένουν στα πανέρια μόνο «κίτρινες» και «πράσινες».

Ως «κίτρινες» αναγνωρίζω στο τέταρτο γκρουπ την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, η οποία πέταξε έξω τον Άγιαξ κερδίζοντάς τον μέσα στην «Αρίνα», την Κοπεγχάγη, που έχει – έστω μια μικρή – εμπειρία από Τσάμπιονς Λιγκ, άντε και τον Ερυθρό Αστέρα. Ως «πράσινες», τη γνωστή μας από πέρσι Μλάντα Μπόλεσλαβ, η οποία όμως φέτος απέκλεισε την Παλέρμο, κι ακόμη τη γαλλική Τουλούζ, τη γερμανική Νιρεμβέργη (του Χαριστέα) και τη Χάποελ Τελ Αβίβ. Από το πέμπτο γκρουπ, στο οποίο βρίσκουμε ομάδες που «έκαναν κηδείες» στον προηγούμενο γύρο, όπως οι δικές μας Λάρισα και Άρης, που απέκλεισαν Μπλάκμπερν και Σαραγόσα αντίστοιχα, βλέπω «κίτρινες» τις Ζυρίχη, Χέλσινμποργκ και «πράσινες» τις υπόλοιπες (Αμπερντίν, Άαλμποργκ, Μπραν, Έλφσποργκ).

Με δυο λόγια, ένας «πράσινος» όμιλος για τον Παναθηναϊκό θα μπορούσε να είναι αυτός που θα είχε τις ομάδες:  Αούστρια, Ρεν, Χάποελ Τελ Αβίβ  και Αμπερντίν. Ένας «κόκκινος», αυτός με τις Τότεναμ, Ατλέτικο Μ., Κοπεγχάγη, Ζυρίχη κι ένας «κίτρινος», αυτός με τις: Μπόλτον, Μπράγκα, Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Χέλσινμποργκ.