Νοσοκομείο… ο ΠΑΟ!

Κοίτα να δεις που οι μαζικές απουσίες στον Παναθηναϊκό λόγω υγείας είναι παλιό «φρούτο»! Στα 1967 βρισκόμαστε και πρώτο θέμα της «Ηχούς» γινόταν το «κρεβάτωμα» έξι βασικών παικτών! Εξαιτίας της… Προοδευτικής, την οποία είχε αντιμετωπίσει (1-1) προ διημέρου (μιλήσαμε ήδη). Αναλυτικά το… ιατρικό δελτίο: οι Τάκης Οικονομόπουλος και Γιάννης Καλαϊτζίδης είχαν προσληφθεί από γρίπη κι ανεβάσει πυρετό (39,2 και 38 αντίστοιχα), καθώς «πλήρωσαν» τη νεροποντή του αγώνα με τους Κορυδαλλιώτες!
Ο Μίμης Δομάζος είχε πάθει υποτροπή παλαιότερου τραύματος στο γόνατο, όπως κι ο Μιχάλης Μπέλλης. Ο Ζαχαρίας Πιτυχούτης έφερε πολλαπλές κακώσεις στα πλευρά και την πλάτη από χτυπήματα αντιπάλων. Και τέλος, ο Φραγκίσκος Σούρπης «βρίσκεται ακόμη σε κατάστασι ψυχικού κλονισμού από τον αγώνα με την Προοδευτική». Για ποιο λόγο; Είχε τραυματιστεί προς το τέλος του α’ ημιχρόνου, «στα αποδυτήρια είχε μία τάση προς έμμετο, από μία νεύρωση, που υπέστη λόγω πιθανώς, της εξελίξεως του αγώνος» και το ιατρικό επιτελείο αναγκάστηκε να του κάνει χαλαρωτική ένεση, για να μπορέσει να βγει στο β’ ημίχρονο, έστω και… στο 58’!

Απολύτως λογικά, λοιπόν, σημειώναμε ότι «ολόκληρη η ομάς απεσύρθη προς ανάπαυσιν σε εξοχικό ξενοδοχείο, που μετεβλήθη όμως σε Νοσοκομείο, με μόνιμα εφημερεύοντα ιατρόν!». Έχοντας μονίμως δίπλα τους τον προπονητή τους, Στέπαν Μπόμπεκ και τον αρχηγό του ποδοσφαιρικού τμήματος, Ζουμπουλάκη, που «φροντίζει για τους ασθενείς, τραυματίες ποδοσφαιριστάς». Κι όλα αυτά, ενώ το… άγχος τής όσο το δυνατόν πιο γρήγορης ανάρρωσής τους κρατεί καλά, δεδομένου ότι σε τρεις μέρες ακολουθούσε το μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και στο οποίο οι «πράσινοι» θα διεκδικούσαν τις, ίσως, τελευταίες τους ελπίδες να ξαναμπούν γερά στη «μάχη» διεκδίκησης του τίτλου!

Αυτό κι αν είναι γκαντεμιά… Προβλέψεις, πάντως, για το ποιοι (και κατά πόσον) θα ήταν έτοιμοι δεν μπορούσαν να γίνουν εκείνη τη στιγμή: «Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξις της ασθενείας και των τραυματισμών για να μιλήση με βεβαιότητα για την σύνθεσι της ομάδος» έγραφε ο Βασίλης Χατζηγιάννης. Το «γεμάτο» ιατρικό δελτίο, πάντως, οι «πράσινοι» θα το «πλήρωναν» και μάλιστα για τα καλά στο ντέρμπι. Αλλά κάθε πράγμα στον καιρό του…

1975
«Βατερλώ στη Μάλτα! Αποκαρδιωτική η Εθνική μας έχασε πανηγυρικά και δίκαια»! Ήταν ο πρωτοσέλιδός μας τίτλος την επομένη του μεγαλύτερου, ίσως, «κάζου», που υπέστη ποτέ το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Ήττα 2-0 στη Βαλέτα, χάρις σε γκολ των Αγκουϊλάνι (33’) και Μάγκρο (79’) και τέλος στις ελπίδες πρόκρισης στα τελικά του Euro της επόμενης χρονιάς. Για «συνονθύλευμα κακής ποιότητας, που θύμιζε συγκρότημα… Β’ Εθνικής» κάναμε λόγο, με τους Δομάζο, Παπαϊωάννου και Φοιρό να είναι οι μόνοι του «ναυαγίου» που (ας πούμε ότι) διεσώθησαν. Για την ιστορία, οι έντεκα του Παναγούλια εκείνο το απόγευμα (της ντροπής) ήταν οι Κωνσταντίνου, Πάλλας, Σιώκος, Φοιρός, Ιωσηφίδης, Σαράφης, Δημητρίου (22’ Παρίδης- 75’ Νικολάου), Δομάζος, Κρητικόπουλος, Αντωνιάδης και Παπαϊωάννου.

1960
Ρεπορτάζ… ποδοσφαιρικού life- style, 47 χρόνια πριν! Και φωτό, με τη Μελίνα Μερκούρη να παραδίδει μαθήματα υποκριτικής στον άσο του Ολυμπιακού, Μίμη Στεφανάκο, πλέκοντάς του, μάλιστα, το εγκώμιο: «Χωρίς μεγάλο κόπο θα γίνει πρωταγωνιστής»! «Το ομορφόπαιδο του Ολυμπιακού στρέφεται προς τους ορίζοντες της τέχνης» σχολιάζαμε.

1964
Το 1961, ο Στέφανος Δεμίρης είχε φύγει απ’ την ΑΕΚ ως «λίγος». Τρία χρόνια μετά, ως παίκτης του Άρη, πλέον, έπαιρνε την… εκδίκησή του, σημειώνοντας και τα δύο γκολ των Θεσσαλονικέων (7’, 27’) στο 2-0 επί της «Ένωσης». Στερώντας της, παράλληλα, και τις τελευταίες τις ελπίδες να διεκδικήσει το Πρωτάθλημα απ’ τον Παναθηναϊκό.

1965
Από ήττα συνοδεύτηκε ο πρώτος αγώνας της Εθνικής μας ομάδας με τη Βουλγαρία, μετά από 29 χρόνια. Καθώς, μπορεί να προηγηθήκαμε με «βολίδα» του Παπαεμμανουήλ (51’), αλλά Αποστόλοφ (57’) και Ντεμπάρσκι (85’), είχαν τις… απαντήσεις. «Κλειδί» για τη νίκη των Βουλγάρων, η εξαιρετική εμφάνιση του τερματοφύλακά τους, Ντεγιάνοφ.

1970
«Ο Παπαϊωάννου άρχισε τα ίδια» σημειώναμε για τα… τσαλίμια του διεθνούς άσου, ο οποίος, λέει, δεν άντεχε το «μάντρωμα» στο ξενοδοχείο την παραμονή των αγώνων! Μάλιστα, εκδήλωσε τη δυσαρέσκειά του στο ημίχρονο του 6-1 επί του Πιερικού, ζητώντας, παράλληλα, να αντικατασταθεί! Δεν έγινε και, μετά τον αγώνα, πήρε τα πράγματά του κι έφυγε!

1972
Με κορυφαίο τον Κύπριο, Πάμπο Παμπουλή, ο Ολυμπιακός επικράτησε 2-1 της εθνικής ομάδας της Αυστρίας σε φιλικό αγώνα στο Φάληρο. Στο «Καραϊσκάκη», όμως, βρέθηκε ελάχιστος κόσμος. Κι αυτός, περισσότερο για να αποδοκιμάσει τους «ερυθρόλευκους» για τις τελευταίες τους κακές εμφανίσεις στο Πρωτάθλημα! Σημεία των καιρών…

1975
Έχοντας σε μεγάλη μέρα τον Λευτέρη Πουπάκη, ο Ολυμπιακός επικράτησε στη διαδικασία των πέναλτι του (συνολικά, καλύτερού του) Παναθηναϊκού (1-1 ο κανονικός αγώνας, με Λιβαθηνό και Καραβίτη). Φιλικός ο αγώνας, με τον διεθνή τερματοφύλακα να αποκρούει τις τρεις πρώτες εκτελέσεις των «πρασίνων» (Κάμπας, Πανόπουλος, Λιβαθηνός).