Με γκολ του Γιούρκα στο ΟΥΕΦΑ

Επιμέλεια: Γ. Σπανουδάκης, Μ. Τσαμπάς, Π. Παπαδόπουλος

Με γκολ του Γιούρκα στο ΟΥΕΦΑΒασικό και αναντικατάστατο μέλος της Ατλέτικο Μαδρίτης, είναι τη φετινή χρονιά ο πρώην «πράσινος», Γιούρκας Σεϊταρίδης. Ο Έλληνας διεθνής ήταν αυτός που ουσιαστικά έδωσε την πρόκριση στο ΟΥΕΦΑ στους «ροχιμπλάνκος», καθώς σκόραρε στον αγώνα του Ιντερτότο απέναντι στην Γκλόρια Μπίστριτσα στη Ρουμανία. Σε εκείνο το ματς (21/7/2007) οι Ισπανοί είχαν χάσει με 2-1, με τον Σεϊταρίδη να αγωνίζεται όλο το παιχνίδι και να σκοράρει στο 55’ με σουτ. Στον επαναληπτικό, η Ατλέτικο επικράτησε με μόλις 1-0, παίρνοντας την πρόκριση, χάρη στο εκτός έδρας γκολ του Γιούρκα.

Όσον αφορά την πρώτη φάση του ΟΥΕΦΑ, και στα δύο παιχνίδια με Ερσέγισπορ (4-0 στην Ισπανία και 5-0 στην Τουρκία), ο Σεϊταρίδης δεν αγωνίστηκε.

Αναντικατάστατος στην Πριμέρα
Ο δεξιός οπισθοφύλακας της Ατλέτικο είναι αναντικατάστατος στο ισπανικό Πρωτάθλημα. Συγκεκριμένα, στα εφτά πρώτα παιχνίδια έχει δώσει το παρών στη βασική ενδεκάδα σε όλα. Εκτός του ματς με τη Μαγιόρκα εντός (2η αγωνιστική), όπου και αντικαταστάθηκε στο 65’ από τον Ρέγες (1-1 το αποτέλεσμα), στα υπόλοιπα δεν έχει απουσιάσει λεπτό (με Ρεάλ Μαδρίτης εκτός ήττα 2-1, με Ρεάλ Μούρθια εκτός 1-1, με Ρασίνγκ εντός νίκη 4-0, με Μπιλμπάο εκτός νίκη 2-0, με Οσασούνα εντός, νίκη με 2-0 και με Μπαρτσελόνα εκτός, ήττα με 3-0).

Ίβανσιτς: Δύσκολος όμιλος, αλλά μπορούμε
Η μη χρησιμοποίηση του Αντρέας Ίβανσιτς στο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης ήταν η αιτία για την έκρηξη του Αυστριακού μέσου. Ωστόσο, ο 24χρονος ποδοσφαιριστής βρίσκεται στην πατρίδα του και ήρεμος πλέον προπονείται με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα. Ο Ίβανσιτς θα βρεθεί στα βασικά πλάνα του Γιόζεφ Χίκερσμπεργκερ στα φιλικά με Ελβετία και Ακτή Ελεφαντοστού και μοναδικός του στόχος είναι η πραγματοποίηση πολύ καλών εμφανίσεων, ώστε να αποδείξει σε όλους πως επέστρεψε από τον τραυματισμό του δριμύτερος και έτοιμος να βοηθήσει.  «Είμαι καλά, ήρεμος και έτοιμος να παίξω», έλεγε σε συμπατριώτες δημοσιογράφους, κάνοντας λόγο πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον Ζοσέ Πεσέιρο. Ο Αυστριακός μέσος ενημερώθηκε και για την κλήρωση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και τις αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού με ομάδες όπως η Ατλέτικο Μαδρίτης τονίζοντας: «Είναι ένας αρκετά ενδιαφέρον όμιλος με δύσκολες ομάδες όπως είναι η Ατλέτικο Μαδρίτης. Είναι ένα δυνατό γκρουπ. Στόχος μας είναι η πρόκριση και μπορούμε να τα καταφέρουμε».

**Με ικανοποίηση δέχθηκε ο Τζόζεφ Ενακαρίρε το γεγονός ότι αντίπαλος του Παναθηναϊκού στον όμιλο του Κυπέλλου UEFA είναι και η Λοκομοτίβ Μόσχας. Αυτό γιατί θα έχει την ευκαιρία να τα πει με έναν καλό του φίλο, τον Πίτερ Οντεμβίγκε. Οι δυο Νιγηριανοί μπορεί να μη βρέθηκαν  αντιμέτωποι στο ρωσικό Πρωτάθλημα, αφού ο 26χρονος φορ πήρε μεταγραφή το καλοκαίρι για τη Λοκομοτίβ (από τη Λιλ, αντί του ποσού των 7 εκ. ευρώ), ωστόσο γνωρίζονται από την Εθνική ομάδα. Ήταν και οι δυο στην αποστολή της Νιγηρίας για το Κόπα Άφρικα του 2006 στην Αίγυπτο.

**Ως κλασική ομάδα του ελληνικού ποδοσφαίρου χαρακτηρίζει τον Παναθηναϊκό η επίσημη ιστοσελίδα της Ατλέτικο Μαδρίτης. Οι Ισπανοί στο αφιέρωμά τους σχετικά με τους αντιπάλους των «ροχιμπλάνκος» στον 2ο όμιλο του Kυπέλλου UEFA, ανέφεραν για το «τριφύλλι», που ήταν επικεφαλής στον όμιλο: «Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να προκριθεί στους ομίλους χάρη σε δύο καθαρές νίκες επί της Αρτμέντια. Στο πρώτο εκτός έδρας παιχνίδι επικράτησαν με 2-1, με γκολ των Παπαδόπουλου και Ν’ Ντόι. Στο δεύτερο τελείωσαν την υπόθεση πρόκριση με σκορ 3-0, με γκολ και πάλι του Παπαδόπουλου, ίσως του πιο χαρισματικού παίκτη τους». Στη συνέχεια αναφέρεται στην ιστορία του συλλόγου συνολικά, λέγοντας μάλιστα πως πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αθλητικούς οργανισμούς στην Ευρώπη και τον κόσμο, έχοντας 21 αθλήματα. Αναφέρεται επίσης στον ιδρυτή Γιώργο Καλαφάτη, αλλά και στα τρόπαια που έχει κερδίσει.

**Η κόκκινη φανέλα παραπέμπει σε Ολυμπιακό και δεν είναι δα η καλύτερη εικόνα για τους φίλους του Παναθηναϊκού. Άλλωστε, υπάρχει και γνωστό σύνθημα (με σεξουαλικό περιεχόμενο) το οποίο έχει βγει μόνο και μόνο γι’ αυτό το λόγο. Όμως η χθεσινή κλήρωση θα φέρει απέναντι στους «πράσινους» όχι μία, αλλά τρεις ομάδες που έχουν έντονο κόκκινο χρώμα στη φανέλα τους. Ο λόγος για τις Αμπερντίν, Ατλέτικο Μαδρίτης και Λοκομοτίβ Μόσχας. Μόνο η Κοπεγχάγη σπάει τη μονοτονία με το αδιάφορο άσπρο-μπλε στην εμφάνισή της.

**Στον όμιλο του Παναθηναϊκού, όπως αυτός προέκυψε από τη χθεσινή κλήρωση του ΟΥΕΦΑ, συμπεριελήφθησαν και δύο παλιοί κάτοχοι του τροπαίου. Ο λόγος για την Ατλέτικο Μαδρίτης, που κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο την αγωνιστική σεζόν 1961-62, και την Αμπερντίν που σήκωσε την ίδια κούπα τη σεζόν 1982-83. Θα μπορούσε σε αυτό το club των τροπαιούχων του δευτέρου ομίλου να υπήρχε και το όνομα του Παναθηναϊκού και μάλιστα με ένα πιο βαρύ κύπελλο. Όμως δυστυχώς στον τελικό πρωταθλητριών του 1971 κόντρα στον Άγιαξ τα πράγματα ήταν διαφορετικά.