«Κάτι θα… γυαλίζει στο Πεκίνο!»

«Κάτι θα… γυαλίζει στο Πεκίνο!»Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο από την αλήθεια. Ο Μιχάλης Κακιούζης βρίσκεται στην Ισπανία, στη Σεβίλη και προετοιμάζεται με τη νέα του ομάδα την Καχασόλ (πρώην Κάχα Σαν Φερνάντο, αν σας φαίνεται πιο οικείο) για την αγωνιστική περίοδο που αρχίζει και στην Ιβηρική. Πριν από την έναρξη όμως ο αρχηγός της Εθνικής, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, έδωσε συνέντευξη Τύπου μέσω διαδικτύου, απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις που τέθηκαν.

Η πλειοψηφία τους αφορούσε την Εθνική ομάδα και όσα έγιναν στην προετοιμασία της, στην Ισπανία στη διάρκεια του Ευρωμπάσκετ, αλλά και τις σκέψεις που ακολούθησαν. Ερωτήσεις, αλλά και απαντήσεις για το τι ενόχλησε, για το αν έγιναν λάθη, για το τι ο ίδιος σκοπεύει να κάνει. Απαντήσεις που ίσως κάποιες φορές να φαίνονται ακόμη και διπλωματικές, αλλά η αλήθεια είναι ότι ανάμεσα στις γραμμές φαίνονται πολλά…

Ο Κακιούζης ρωτήθηκε από αρκετούς καταρχήν για το αν ο ίδιος έχει σκέψεις περί αποχώρησης, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση του Νίκου Χατζηβρέττα και δηλώσεις παικτών όπως ο Δήμος Ντικούδης για παράδειγμα που αφορούν το θέμα: «Ε, δεν θα παίζω και μέχρι τα 40 μου. Το όνειρό μου το έχω εκφράσει. Σας παραπέμπω στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου. Μια επιτυχία ή μία αποτυχία δεν μπορεί να αλλάξει τα όνειρά μου. Η άποψή μου επί του θέματος δεν έχει αλλάξει.

Ακόμα κι αν έχει να προσφέρει ένας αθλητής, κάποια στιγμή θα πρέπει να κάνει στην άκρη για να συνεχίσει η επόμενη γενιά. Συμβόλαιο με την Εθνική δεν έχει κανείς. Ούτε θα ήθελα να καπηλευτώ τη θέση του αρχηγού για να είμαι αιώνια στην αποστολή. Υπάρχει μια εξαιρετική μαγιά στην Εθνική και ευτυχώς θα υπάρξουν πολύ άξιοι συνεχιστές όσων παιδιών επιλέξουν σταδιακά να αποχωρήσουν. Το ελληνικό μπάσκετ έχει παρόν, αλλά είναι πολύ μεγάλη υπόθεση ότι έχει και μέλλον».

Σε ευθεία ερώτηση, δε, αν θα παίξει στο Προολυμπιακό, έδωσε ανάλογα ευθεία απάντηση: «Βέβαια και θα παίξω. Ποτέ δεν σκέφτηκα να σταματήσω από την Εθνική αυτή τη χρονική στιγμή».

Η παρέα
Οι περισσότερες ερωτήσεις που δέχθηκε ο Κακιούζης αναφορικά με την Εθνική είχαν να κάνουν με το κλίμα, με τις σχέσεις μεταξύ των μελών της ομάδας. Και οι απαντήσεις επέμεναν στο ίδιο μοτίβο: Ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ των μελών της Εθνικής. Όχι μόνο των παικτών, αλλά γενικότερα. Παρά τη μουρμούρα που υπήρχε πριν ακόμη αναχωρήσει για την Ισπανία η ομάδα. Μιλώντας ακόμη και για τον περιβόητο συνδικαλισμό:

«Έχουμε την υποχρέωση να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για να διορθωθούν όσα ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια τον Έλληνα μπασκετμπολίστα. Θέλουμε κάποια στιγμή να φτάσει το ελληνικό μπάσκετ στο επίπεδο που του αρμόζει και του αξίζει. Νιώσαμε σα να έχουμε ανέβει σε ένα ρινγκ και να είμαστε μόνοι μας εναντίον όλων. Γιατί; Ήταν τόσο κακό αυτό που κάναμε; Και δεν υπερασπιζόμασταν καν τους εαυτούς μας, αλλά τους υπόλοιπους αθλητές.

Μας είπαν ότι δεν σκεφτόμασταν τους αγώνες. Τρέχαμε στο βουνό, δηλαδή, και με τους σφυγμούς να χτυπάνε κόκκινο είχαμε το μυαλό μας στον ΠΣΑΚ; Βέβαια, αν κάποιοι αντί να σκέφτονται την προετοιμασία και το στόχο που είχαμε θέσει ως ομάδα, είχαν το μυαλό τους στον ΠΣΑΚ, τότε έκαναν λάθος. Κάθε πράγμα στον καιρό του». Και υπάρχει και η συνέχεια: «Για μένα ήταν και είναι δεμένη η ομάδα.

Στο μέλλον δεν ξέρω τι θα γίνει, αλλά το κλίμα είναι πολύ δύσκολο να χαλάσει. Ίσα-ίσα, θεωρώ ότι θα είμαστε ακόμα πιο συσπειρωμένοι μετά την 4η θέση που πήραμε φέτος. Στην επόμενη διοργάνωση θα θέλουμε ακόμα περισσότερο να είμαστε πάνω στο βάθρο. Και είμαι σίγουρος ότι χωρίς ατυχίες της τελευταίας στιγμής, η ομάδα θα πάει στο Πεκίνο με μάτι που θα γυαλίζει και θα γυρίσει από το Πεκίνο έχοντας στο στήθος κάτι που θα γυαλίζει»!

«Δεν παίζουμε μπιζ»
Δεν μπαίνει στη διαδικασία να σχολιάσει όλα όσα γράφηκαν και ειπώθηκαν. Εύλογη η απορία του άλλωστε: «Για ποιο απ όσα πρωτογράφτηκαν να απαντήσω; Ένα σωρό πράγματα διάβασα αυτό το καλοκαίρι». Απάντησε όμως σε ό,τι αφορά το κλίμα στην Εθνική και τα λάθη που έγιναν: «Σε ένα γκρουπ 20-25 ατόμων δεν μπορεί να είναι και όλοι μεταξύ τους κολλητοί. Κάποιοι ταιριάζουν περισσότερο με κάποιους. Οι δικοί μου φίλοι στη ζωή είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Όμως, όλοι είμαστε καλοί συνεργάτες μεταξύ μας. Δεν πηγαίνουμε στην Εθνική για να παίζουμε μπιζ, αλλά κάνουμε παρέα, έχουμε τις προστριβές μας, γελάμε, κλαίμε. Δεν έχουμε, όμως, να χωρίσουμε τίποτα.

Το ξεκαθαρίζω αυτό. Ότι έγιναν λάθη, έγιναν. Αυτό το δείχνει και το τελικό αποτέλεσμα».  Και μια προσθήκη ακόμη: «Το μόνο για το οποίο κανείς δεν μπορεί να κατηγορηθεί είναι αδιαφορία. Όλοι έδωσαν αυτά που μπορούσαν. Σε άλλους βγήκε, σε άλλους όχι. Σίγουρα όλοι κάναμε λάθη όπως δείχνει η τελική κατάταξη. Αν κάποιος, όμως, πήρε μια τεχνική ποινή ή δεν έπιασε την απόδοση που θα ήθελε, δεν μπορεί να κατηγορηθεί».

Και συνέχισε: «Η ατμόσφαιρα μέσα στην ομάδα ήταν ακριβώς η ίδια. Βέβαια, αυτά που γράφτηκαν μπορεί να επηρέασαν κάποιους. Όχι, όμως, την ομάδα. Εμείς λειτουργήσαμε παντού σαν ομάδα. Και ομάδα ξαναλέω, εννοώ όλο το τιμ. Πριν ακόμα αρχίσει το Ευρωμπάσκετ εισπράτταμε μία αμφιβολία. Νιώθαμε μεγαλύτερο σεβασμό στο εξωτερικό παρά εδώ. Και δε μιλάω για τον απλό κόσμο που μας έδειχνε αγάπη σε κάθε μας βήμα».

Η κρίση και η διάκριση
Πολλοί ήταν αυτοί που έθιξαν το κακό αγωνιστικό πρόσωπο που έδειξε η ομάδα σε κάποιους αγώνες στο Ευρωμπάσκετ, κάποιοι μίλησαν για κρίση. «Η κρίση από τη διάκριση δεν απέχει μόλις τρία γράμματα αλλά πολλές φορές μια νίκη ή ένα σουτ. Όπως έγινε δηλαδή, και στην Ισπανία. Αν κερδίζαμε στον ημιτελικό, που το αξίζαμε, τώρα οι ερωτήσεις θα ήταν διαφορετικές. Αλλά έτσι είναι η ζωή. Έστω ένα μετάλλιο αν είχαμε πάρει, θα ήταν όλα διαφορετικά. Δυστυχώς, δεν υπογράψαμε ένα συμβόλαιο με τη FIBA ότι θα παίρναμε μετάλλιο κάθε χρόνο κι έτσι γυρίσαμε με άδεια χέρια. Δεν παρουσιάσαμε το αγωνιστικό πρόσωπο που θα θέλαμε, αλλά αυτό δε σημαίνει πως διανύουμε κρίση».

Ο Κακιούζης «χρέωσε» αρκετά σε ό,τι αφορά το κακό αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας στην απουσία της τελευταίας στιγμής του Αντώνη Φώτση, που οδήγησε στην προσπάθεια αναμόρφωσης των πλάνων σε σύντομο χρονικό διάστημα, τονίζοντας ωστόσο ότι ακόμη κι έτσι ήταν πολύ δύσκολο για τον οποιονδήποτε να μοιράσει το χρόνο σε 12 ποιοτικούς παίκτες όπως ήταν αυτοί που είχε η Εθνική Ελλάδας. Ενώ όταν ρωτήθηκε για αν θα περίμενε περισσότερο χρόνο συμμετοχής μετά από τόσες… προφητείες, ήταν αφοπλιστικός: «Με τις… προφητείες δεν κερδίζεις χρόνο συμμετοχής στην Εθνική. Αν ήταν έτσι θα ήταν και η …Λίτσα Πατέρα στη 12άδα. Πέρα από την πλάκα, ο Γιαννάκης με έχει βοηθήσει πολύ και ξαναλέω πως έκανε το καλύτερο για την ομάδα. Δεν έχω το δικαίωμα να τον κρίνω».

«Τρελαίνουν τους αθλητές»
Αυτό πάντως που έκρινε και με αυστηρό τρόπο ήταν η απόφαση της FIBA να επαναφέρει στο προσκήνιο το προολυμπιακό τουρνουά: «Το έχω ξαναπεί ότι οι ειδικοί της FIBA και της ULEB που βγάζουν το ετήσιο καλεντάρι μόνο ειδικοί δεν είναι. Μυρωδιά δεν έχουν από αθλητισμό. Κάθε καλοκαίρι έρχεται και μια πιο απαιτητική διοργάνωση».