Εργο-τέλειο δίδαγμα

 Επιμέλεια: Νίκος Αθανασίου

Εργο-τέλειο δίδαγμαΣτις αρχές της εβδομάδας ο προπονητής των Νέων του Παναθηναϊκού, Κώστας Ταράσης, είχε τονίσει στους παίκτες του ότι δεν τους «φοβάται» στα ντέρμπι, αλλά στα εύκολα ματς με τις θεωρητικά μικρές ομάδες, όπως το χθεσινό με τον Εργοτέλη. Δυστυχώς για το «τριφύλλι» οι φόβοι του Ταράση επιβεβαιώθηκαν, μιας και οι ποδοσφαιριστές του δεν άκουσαν το… καμπανάκι που τους χτύπησε και τελικά το πλήρωσαν χθες στο Μαρτινέγκο, γνωρίζοντας την ήττα από τον σαφώς πιο παθιασμένο Εργοτέλη, με 2-0.

Οι «πράσινοι» ναι μεν προσπάθησαν να παίξουν στρωτό ποδόσφαιρο, για να απειλήσουν την αντίπαλη εστία, ωστόσο δεν κατάφεραν να κοντράρουν στο ελάχιστο στις προσωπικές μονομαχίες τους Κρητικούς, που έδειξαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο ότι ήθελαν πιο πολύ τη νίκη από τον Παναθηναϊκό, που του έλειπε το πάθος, η διάθεση και ο ποδοσφαιρικός τσαμπουκάς που είχε στο ντέρμπι της πρεμιέρας με τον Ολυμπιακό.

Μουδιασμένη αρχή – Διαμαρτυρίες για πέναλτι
Στο πρώτο μέρος οι παίκτες του «τριφυλλιού» μπήκαν αρκετά «μουδιασμένοι», γεγονός που εκμεταλλεύθηκαν οι Κρητικοί, οι οποίοι μόλις στο 12’ άνοιξαν το σκορ. Σαμουράκης και Αλβανός έκαναν το λάθος στο κέντρο της άμυνας, δίνοντας στην ευκαιρία στον Δρακουλή να βρεθεί απέναντι στον Παυλόπουλο και με εύστοχο πλασέ να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Όπως ήταν λογικό, το γκολ αυτό αφύπνισε τους «πράσινους», οι οποίοι ανέβασαν την απόδοσή τους, προσπάθησαν να φέρουν το παιχνίδι στα ίσια, ωστόσο οι προσπάθειές τους δεν τελεσφόρησαν. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι στο 25’ το γύρισμα του Μιχαλόλια βρήκε σε χέρι αμυντικού, αλλά ο διαιτητής της αναμέτρησης αρνήθηκε να δείξει την άσπρη βούλα, απόφαση για την οποία διαμαρτυρηθήκαν οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού.

Προσπάθησε, αλλά προδόθηκε από την άμυνα
Στην επανάληψη ο Ταράσης ανακάτεψε την τράπουλα, βάζοντας Νικολέτο, Κατσίκη και Κονδύλη, αλλά και πάλι οι «πράσινοι» έφταναν με μεγάλη δυσκολία στην αντίπαλη εστία, καθώς οι γηπεδούχοι είτε κερδίζοντας τις προσωπικές μονομαχίες είτε σταματώντας το παιχνίδι με φάουλ στον χώρο του κέντρου κρατούσαν με σχετική ευκολία ανέπαφη την εστία τους. Παρ’ όλα αυτά, ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να είχε ισοφαρίσει με τον Σαμουράκη στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, αλλά το σουτ του απομακρύνθηκε από τους αμυντικούς σχεδόν πάνω στη γραμμή. Εκτός από τη φάση αυτή το «τριφύλλι» δεν μπόρεσε να απειλήσει στη συνέχεια και σαν να μην έφτανε αυτό, στο 74’ ο Χρυσοφάκης βρέθηκε αφύλακτος στο ύψος της μικρής περιοχής και πέτυχε το τελικό 2-0.

Τροχοπέδη ο αγωνιστικός χώρος
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγωνιστικός χώρος στο Μαρτινέγκο, ο οποίος είναι από συνθετικό χλοοτάπητα, εμπόδισε τις προσπάθειες των παικτών του Παναθηναϊκού, που προπονούνται και αγωνίζονται σε γήπεδα με φυσικό χόρτο, κάτι που έχει επιβάλει η διοργανώτρια αρχή.

Εργοτέλης: Καβουσάκης, Πηγιάκης, Χέλα, Σεληνιώτης , Καρυωτάκης, Χρυσοφάκης, Πουλάκης (88’ Φραγκιαδάκης), Ανωγειανάκης (79’ Χαλκιαδάκης), Γιακουμάκης, Δρακουλής (83’ Χασαπάκης), Αποστολάκης (66’ Παπαδογιαννάκης)
Παναθηναϊκός: Παυλόπουλος, Νταντάμης, Κυριακάκος (63’ Νικολέτος), Αλβανός, Σαμουράκης, Σάμιος, Μιχαλόλιας (63’ Κονδύλης), Λαγός (75’ Βλάχος), Τσιφλίδης, Κάρδαρης (46’ Κατσίκης), Φελέκης

«Αυτοκτόνησαν» οι Έφηβοι
Δεν κατάφεραν να ξεκινήσουν με το δεξί τις φετινές αγωνιστικές τους υποχρεώσεις οι Έφηβοι του Παναθηναϊκού, που αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2 στην Παιανία με τον Άγιο Δημήτριο, με το τελικό σκορ να αποτελεί μαγική εικόνα, καθώς οι «πράσινοι» είχαν πάρα πολλές ευκαιρίες για να πάρουν τη νίκη, ωστόσο δεν είχαν καθαρό μυαλό στη τελική προσπάθεια, χάνοντας τα… άχαστα. Στην αρχή του παιχνιδιού οι φιλοξενούμενοι μόλις στο 10’ προηγήθηκαν με τον Θεοδώρου έπειτα από λάθος του Ιωσήπου και του Σταματέα.

Από ’κεί κι έπειτα άρχισε το ρεσιτάλ των χαμένων ευκαιριών, με κυριότερες αυτές του Μακαρονά (9’, 13’, 28’) αλλά και του Σταματέα στο 26’. Στο δεύτερο μέρος και αφού στην ανάπαυλα ο Σάμιος ηρέμησε τους παίκτες του, οι οποίοι δεν μπορούσαν να τελειώσουν τις φάσεις, μόλις στο 41’ ο Μακαρονάς με καταπληκτική εκτέλεση φάουλ έφερε το παιχνίδι στα ίσια. Eν συνεχεία, η πολιορκία στα καρέ της «Μπάρτσα» δεν είχε τέλος, με τους «πράσινους» να χάνουν κλασικές ευκαιρίες, όπως αυτή του Γεωργόπουλου στο 70’, όταν η προβολή του μέσου του Παναθηναϊκού από το ύψος της μικρής περιοχής αποκρούστηκε σε κόρνερ από τον Μαράνο.

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι το «τριφύλλι» αργά ή γρήγορα θα πάρει κεφάλι στο σκορ, δύο λεπτά αργότερα ο Ιωσήπου κάνει τραγικό λάθος, χάνει την μπάλα μέσα από τα χέρια του και ο Ακντί δεν είχε κανένα πρόβλημα να στείλει την μπάλα στην κενή εστία. Στην επόμενη φάση, όμως, ο Μαυριάς κέρδισε πέναλτι, ο Μακαρονάς το αξιοποίησε, ισοφάρισε για το «τριφύλλι», ωστόσο στα επόμενα λεπτά η πίεση των παικτών του Σάμιου δεν απέδωσε καρπούς και οι δύο  ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2.

Παναθηναϊκός: Ιωσήπου, Σταματέας (51’ Τζαφέρη), Παππάς (56’ Ρομπς), Λιόλιος, Κίτσος, Γεωργόπουλος (72’ Γανωτής), Παπαγεωργίου (48’ Μαυριάς), Τασσόπουλος (63’ Βλάχος), Κορώνης (60’ Κολιός), Μακαρονάς, Λαγουτάρης
Αγ. Δημήτριος: Μαράνος, Δημόπουλος Σ., Ντομπρέθ Β., Στούπας, Χονδρογιάννης, Κουρτέσης, Μακρής, Κοπέλας, Θεοδώρου, Τρουπάκης, Κολοβός. Έπαιξαν και οι: Ακντί, Λαναράς

Σάμιος: «Μας έλειπε η ηρεμία»
Στο γεγονός ότι από την ομάδα του έλειπε η τελική προσπάθεια στάθηκε ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Βαγγέλης Σάμιος, μετά το παιχνίδι. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Μας έλειπε η ηρεμία στην τελική προσπάθεια. Όχι μόνο στο τελείωμα της φάσης, αλλά και στην πάσα. Δεν είχαμε καθαρό μυαλό και κάναμε λάθος επιλογές. Το σκορ του αγώνα είναι μαγική εικόνα, αλλά δεν στεκόμαστε σε αυτό. Από ’κεί και πέρα, μας στοίχισαν και τα ατομικά λάθη στην άμυνα, που μας κόστισαν τα δύο γκολ».