Ενθουσιασμός στο Χιούστον

Επιμέλεια: Σοφία Γιαλλελή

Από την πρώτη προπόνηση του Παναθηναϊκού στο Χιούστον φάνηκε ότι αυτό δεν θα είναι ένα ταξίδι σαν όλα τα άλλα. Η παρουσία της ελληνικής κοινότητας στην πόλη, στην περιοχή γενικότερα, δίνει άλλο χρώμα στον αγώνα με τους Ρόκετς, αλλά και σε αυτόν που θα ακολουθήσει με τους Σπερς στο Σαν Αντόνιο. Οι Έλληνες – πρώτης, δεύτερης ή και τρίτης γενιάς ακόμη – είναι εκεί έτοιμοι να βγάλουν τη γαλανόλευκη από την ντουλάπα και να την ξεδιπλώσουν στο γήπεδο. Και αυτό θα κάνουν και αυτή τη φορά.

Η αρχή έγινε από την πρώτη προπόνηση του Παναθηναϊκού στο βοηθητικό γήπεδο του «TOYOTA Center». Εκεί όπου για περίπου 20 λεπτά έμειναν και παρακολούθησαν τους «πράσινους» να γυμνάζονται περίπου 30 παιδιά ομογενών, που είχαν και την ευκαιρία να ζητήσουν και να πάρουν αυτόγραφα, αλλά και να φωτογραφηθούν με τους παίκτες και τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Αυτή ήταν μόνο η αρχή όμως, όπως υπογραμμίζει και η πρόξενος της Ελλάδας στο Χιούστον (για την ακρίβεια στην ευρύτερη περιοχή, αλλά με έδρα την πόλη), Αλεξάνδρα Θεοδωροπούλου. «Είναι σίγουρα μια γιορτή για την ελληνική κοινότητα στην περιοχή. Η άφιξη μιας ελληνικής ομάδας, του Παναθηναϊκού στην προκειμένη περίπτωση, είναι μόνο λόγος γιορτής».

Όπως γίνεται σε κάθε περίπτωση που ελληνική ομάδα θα βρεθεί στο εξωτερικό και είναι κάτι που το έχουμε βιώσει όσοι έχουμε βρεθεί σε ανάλογες περιπτώσεις, η ελληνική κοινότητα είναι ενωμένη. Είτε πρόκειται για τον Παναθηναϊκό, είτε για οποιαδήποτε άλλη ομάδα, οποιασδήποτε άλλης απόχρωσης. «Αυτό στο οποίο συναινέσαμε όλοι, αυτό στο οποίο συμφώνησαν όλοι, ήταν ότι ο Παναθηναϊκός εδώ εκπροσωπεί την Ελλάδα. Είναι ελληνική ομάδα και είναι κάτι που τους άγγιξε όλους!». Αν και μόλις τρεις εβδομάδες στο καινούργιο της πόστο, στο 520 της Post Oak Boulevard στο Χιούστον, βιώνει ήδη τους ρυθμούς της ελληνικής κοινότητας και η άφιξη του Παναθηναϊκού ίσως και να έχει επισπεύσει τα πράγματα:

«Έχω μιλήσει με πολλούς εδώ στην ελληνική κοινότητα, αλλά και από τους Χιούστον Ρόκετς, τους οποίους εδώ αγαπούν όλοι πολύ, για τον αγώνα, για τον Παναθηναϊκό. Και πολλοί μου είχαν πει και για τον Βασίλη Σπανούλη που αγωνιζόταν στους Ρόκετς και επέστρεψε στον Παναθηναϊκό. Θα πρέπει να πω ότι ακούω τα καλύτερα για τις σχέσεις που είχε και με Αμερικανούς αλλά και με την ελληνική κοινότητα. Και πολλοί απογοητεύτηκαν που λόγω του τραυματισμού του δεν θα είναι εδώ. Δεν μειώνει όμως τον ενθουσιασμό τους για την παρουσία γενικότερα της ομάδας».

Η παρουσία του Παναθηναϊκού στο Τέξας γενικότερα θα έχει ελληνικό χρώμα. Ελληνικές σημαίες στο γήπεδο, ανάκρουση κανονικά των εθνικών ύμνων των δύο χωρών (ΗΠΑ και Ελλάδας), έντονο το ελληνικό και ορθόδοξο στοιχείο με εκπροσώπηση σε πολιτιστικό επίπεδο. Μη νομίζετε ότι εκεί στο Τέξας, μια περιοχή εμπορικό, πολιτικό και οικονομικό κέντρο με πολλούς συμπατριώτες μας επιχειρηματίες να δραστηριοποιούνται, είναι λίγοι οι Έλληνες. Περίπου 15.000 βρίσκονται στο Χιούστον, περίπου 5.500 στο Σαν Αντόνιο και ο αριθμός αυξάνεται αν μιλήσουμε για όλη την περιοχή.

«Και θα έρθουν από όλη την περιοχή απ’ ό,τι γνωρίζουμε και στους δύο αγώνες. Όχι μόνο από το Χιούστον και το Σαν Αντόνιο, αλλά και από το Όστιν και άλλα μέρη. Η κινητοποίηση είναι μεγάλη. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που θέλουν να δουν τον Παναθηναϊκό».

Ευγενής και χαμογελαστή, με σπουδές στην Ελλάδα και τη Γαλλία, με θητεία στο Υπουργείο Εξωτερικών, στη Γενεύη (ΟΗΕ), αλλά και στις Βρυξέλλες, βρίσκεται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ και σε θέση πρόξενου. Απαντά όμως απλά και ευδιάθετα, σε αντίθεση με την ξύλινη γλώσσα που πολλοί πολιτικοί μάς έχουν συνηθίσει. Ο… πολιτικός σε όλη την κουβέντα «βγήκε» μόλις μία φορά και αυτή πάλι με χαμόγελο. Όταν τέθηκε η ερώτηση αν η ίδια είναι παναθηναϊκός. «Είμαι με την Εθνική Ελλάδας» ήταν απάντησή της, γελώντας και η ίδια, για να προσθέσει: «Είμαστε με τις καλύτερες ομάδες της Ελλάδας!» Πάντως, ανεξάρτητα από το αν υποστηρίζει ή όχι τα… πράσινα, η κα Θεοδωροπούλου χθες το βράδυ θα βρισκόταν στο… φουλ του «πράσινου», καθώς θα ήταν και αυτή παρούσα στο δείπνο προς τιμήν του Παναθηναϊκού στο «Niko Niko’s», το ελληνικό εστιατόριο του Δημήτρη Φετοκάκη, που κλέβει την παράσταση στο Χιούστον.

Αναφορές από τους Ρόκετς
Οι πρώτες αναφορές για την αναμέτρηση των Χιούστον Ρόκετς με τον Παναθηναϊκό μπήκαν στο σάιτ της αμερικάνικης ομάδας, με ένα «φάουλ» όμως που μπορεί να χαρακτηριστεί ως και… αντιαθλητικό, πάνω στον Βασίλη Σπανούλη. Στο σάιτ των Ρόκετς γίνεται λόγο για αναμέτρηση με τους καλύτερους της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας πως «για επτά δεκαετίες είναι η κορυφαία ομάδα της Ελλάδας, με τέσσερις ευρωπαϊκούς τίτλους. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 η ομάδα είναι από τις καλύτερες της Ευρώπης και είναι νυν πρωταθλήτρια Ευρώπης, ενώ ο Δημήτρης Διαμαντίδης ήταν ο MVP του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας».

Η συνέχεια είναι και η μοναδική αναφορά στον Σπανούλη: «Ο πρώην γκαρντ των Ρόκετς, Βασίλης Σπανούλης, ανήκει στον Παναθηναϊκό, αλλά δεν ταξίδεψε στο Χιούστον, εξαιτίας ενός τραυματισμού που δεν έχει ειπωθεί τι είναι». Χρησιμοποιείται ο όρος «undisclosed injury». Βέβαια, θα μπορούσαν απλώς να ρωτήσουν τους «πράσινους» τι έχει ο Έλληνας γκαρντ και γιατί δεν ταξίδεψε, ή το πόσο ήθελε να ταξιδέψει για τους αγώνες αυτούς με την ομάδα.