Έκανε την αρχή

Επιμέλεια: Τάσος Γιαμάς

Για πρώτη φορά στην καριέρα του, ο Νίκι Λάουντα ανακηρύσσεται σαν σήμερα το 1975 παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα 1. Γεννημένος στις 22 Φεβρουαρίου 1949 στη Βιέννη, ο Λάουντα θεωρείται ένας από τους κορυφαίους οδηγούς αγώνων όλων των εποχών και κατέκτησε τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Προερχόμενος από μια ευκατάστατη οικογένεια της αυστριακής πρωτεύουσας η οποία είχε αντιρρήσεις για την ενασχόλησή του με τους αγώνες ταχύτητας, άρχισε την καριέρα του στη Φόρμουλα 1 το 1972 και γνώρισε την επιτυχία όταν εντάχθηκε στο δυναμικό της Φεράρι, το 1974.

Δύο χρόνια αργότερα, στο γκραν πρι του Νίρμπουργκρινγκ, το αυτοκίνητό του βγήκε από την πίστα, συγκρούστηκε με άλλο και τυλίχτηκε στις φλόγες. Έπαθε σοβαρά εγκαύματα, ενώ απέκτησε σοβαρό πρόβλημα στους πνεύμονες και το αίμα λόγω εισπνοής τοξικών ουσιών. Αργότερα έπεσε σε κώμα και για ένα διάστημα η κατάστασή του θεωρήθηκε εξαιρετικά κρίσιμη. Κατάφερε να αναρρώσει, αρνήθηκε όμως να υποβληθεί σε πλαστική. Επέστρεψε στους αγώνες και κατέκτησε τον τίτλο το 1977. Τον επόμενο χρόνο αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και ίδρυσε στην Αυστρία μια αεροπορική εταιρία, το 1982 όμως επέστρεψε στους αγώνες γιατί χρειαζόταν χρήματα και κατάφερε να στεφθεί και πάλι πρωταθλητής δύο χρόνια αργότερα. Αποσύρθηκε οριστικά το 1985 και ασχολείται με την αεροπορική εταιρία του, τη συγγραφή βιβλίων, ενώ επί ένα χρόνο υπήρξε και διευθυντής της ομάδας της Τζάγκουαρ.

2003

O Γερμανός τερματοφύλακας Τίμο Χίλντεμπραντ, που τότε αγωνιζόταν στη Στουτγάρδη, συμπληρώνει 825 λεπτά χωρίς να δεχτεί γκολ, στον αγώνα της ομάδας του με την Κολωνία, που έληξε ισόπαλος χωρίς τέρματα. Καταρρίπτει έτσι το ρεκόρ του Όλιβερ Καν της Μπάγερν, που είχε διατηρήσει την εστία του ανέπαφη επί 802 λεπτά. Ο Χίλντεμπραντ βελτίωσε στη συνέχεια την επίδοσή του, στα 884 λεπτά. Ο παίκτης, που γεννήθηκε στις 5 Απριλίου 1979, αγωνίστηκε στη Στουτγάρδη από το 1999 μέχρι το 2007, όταν εντάχθηκε στη δύναμη της Βαλένθια. Έχει επίσης πέντε συμμετοχές στην Eθνική ομάδα της Γερμανίας, της οποίας λογικά θα είναι ο βασικός τερματοφύλακας μόλις αποσυρθεί ο Γενς Λέμαν. 

1918

Ο Γάλλος αεροπόρος και πιλότος μαχητικών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, Ρολάν Γκαρός, σκοτώνεται σε ηλικία 30 ετών, όταν το αεροπλάνο του καταρρίπτεται κοντά στο Βουζιέρ, στις Αρδένες. Δύο χρόνια αργότερα το γήπεδο του τένις στο οποίο διεξάγεται ένα από τα τέσσερα τουρνουά Γκραν Σλαμ θα πάρει το όνομά του, με το οποίο θα γίνει γνωστή στη συνέχεια και η διοργάνωση.

1946

Για το Πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας της Αγγλίας διεξάγεται το παιχνίδι ανάμεσα στη Νιούκασλ και τη Νιούπορτ. Οι «καρακάξες» συντρίβουν την αντίπαλό τους με 13-0 και σημειώνουν τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία τους. Παράλληλα ισοφαρίζουν το ρεκόρ της μεγαλύτερης διαφοράς τερμάτων σε παιχνίδι Πρωταθλήματος στην Αγγλία το οποίο κατείχε η Στόκπορτ, που είχε νικήσει με το ίδιο σκορ τη Χάλιφαξ.