Επιμέλεια: Ηλίας Αλεξόπουλος
ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟΥ ΤΑΜΠΕΡΕ. «ΓΕΝΙΚΩΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΠΟΝΗΜΕΝΗ. Ο ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΑΦΘΑΣΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΙΝ, ΕΛΥΓΙΣΕ ΚΑΙ Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΤΕΠΟΝΤΙΣΘΗ». – ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΗΣ, 1967.
Αναφερθήκαμε και χθες στην Εθνική μας ομάδα μπάσκετ, που έδινε το δικό της αγώνα -το 1967- στο Τάμπερε της Φινλανδίας για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Το ξεκίνημά μας ήταν εξαιρετικό, με δύο νίκες επί Γαλλίας και Βουλγαρίας. Σαν σήμερα, ωστόσο, διαβάζαμε για την τρίτη και… φαρμακερή, καθώς, μετά από έναν συγκλονιστικό αγώνα, που κρίθηκε στην παράταση, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα γνώριζε την ήττα απ’ την αντίστοιχη του Ισραήλ με 91- 81, αν και κρατούσε το παιχνίδι στα χέρια τoυ. Τι εννοούμε; Σαράντα πέντε δευτερόλεπτα πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας, βρισκόμαστε μπροστά με δύο πόντους (74-72), ενώ είχαμε και την κατοχή. «Αλλά έχασε δύο φάουλ (σ.σ. βολές) ο Τρόντζος».
Είκοσι δευτερόλεπτα πριν το φινάλε, είχαμε και πάλι το προβάδισμα με 75-74 «και στο σημείο αυτό ο Πολίτης εκέρδισε δύο φάουλ (αν έβαζε έστω ένα, η νίκη θα ήταν σίγουρη). Παραδόξως όμως, ο εύστοχος διεθνής μας τα έχασε και τα δύο». Στην τελευταία φάση, υποπέσαμε σε φάουλ, οι Ισραηλινοί εκμεταλλεύτηκαν τη μία απ’ τις δύο βολές τους, ισοφάρισαν (75-75) και στην παράταση, εκμεταλλευόμενοι την απογοήτευση των διεθνών, την κούραση του Κολοκυθά (που και πάλι ήταν η… μισή ομάδα, σταματώντας στους 35 πόντους) και την αποβολή των Τρόντζου, Ζούπα, Λαρεντζάκη και Χαϊκάλη, «καθάρισαν» μάλλον εύκολα τον αγώνα.
Για «μοιραία ήττα» έκανε λόγο ο απεσταλμένος μας στο Τάμπερε, Βαγγέλης Φουντουκίδης, δεδομένου ότι μειώνονταν αισθητά οι ελπίδες μας να διεκδικήσουμε μια καλή θέση στον όμιλό μας (τη δεύτερη ή την τρίτη) και κατ’ επέκταση την πρόκρισή μας στην τελική φάση του τουρνουά, άρα και τη διεκδίκηση ενός μεταλλίου. Ελπίδες, πάντως, που θα επανέρχονταν -μέχρι ενός βαθμού- την επομένη, όταν και θα επικρατούσαμε της Ουγγαρίας. Μα, για το παιχνίδι αυτό θα μιλήσουμε αύριο. Για την ιστορία, με την ελληνική ομάδα στον αγώνα με το Ισραήλ αγωνίστηκαν οι Τσάβας (2 π.), Μπαρλάς (6), Πολίτης (4), Κολοκυθάς (35), Ζούπας (6), Γκούμας (4), Λαρεντζάκης (4), Τρόντζος (16), Χαϊκάλης (4) και Διαμαντόπουλος, ενώ κορυφαίοι των νικητών ήσαν οι Σοντ και Γουλφ, με 26 και 23 πόντους αντιστοίχως.
1964
Ιστορική πρόκριση του Παναθηναϊκού επί της ιρλανδικής Γκλεντόραν (Πρωταθλητριών)! Καθόσον επρόκειτο για την παρθενική ελληνικής ομάδας στο β’ γύρο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Δραματικό παιχνίδι. Το «τριφύλλι» προηγήθηκε δύο φορές με τον Λουκανίδη (18’, 70’), Τάρνερ (40’) και Ντέιβις (76’), όμως, ισοφάρισαν το σκορ του πρώτου αγώνα, στο Μπέλφαστ (2-2). Μόνο που μόλις ένα λεπτό μετά τη δεύτερη ισοφάριση (77’), ο Παπουτσάκης σημείωσε το «χρυσό» (και ιστορικό) γκολ. Οικονομόπουλος, Καμάρας, Ανδρέου, Λουκανίδης, Παπουλίδης, Σούρπης, Παναγιωτίδης, Δομάζος, Κομιανίδης, Παπαεμμανουήλ, Πανάκης, οι έντεκα του Μπόμπεκ. Στο Εκθέσεων, εξάλλου, ήττα- αποκλεισμός για τον Άρη στην Ιταλία απ’ τη Ρόμα με 3-0 (Ταμπορίνι, Σνέλιγκερ, Λεονάρντι).
1970
Πανηγυρική πρόκριση του Παναθηναϊκού στο β’ γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, μετά το 5-0 επί της Ζενές Ες με 5-0 (2-1 στο Λουξεμβούργο). Τέσσερα γκολ ο εκπληκτικός Αντωνιάδης (27’, 30’, 37’, 58’), το σκορ άνοιξε ο Ελευθεράκης (17’). «Ήταν μια φοβερή ομάδα με ορμή χειμάρρου» γράφαμε, στο πρώτο βήμα της ανεπανάληπτης πορείας ως το Γουέμπλεϊ.
1971
Mια ανάσα από μια τεράστια πρόκριση έφθανε ο Ολυμπιακός. Καθώς, επικρατούσε 2-1 της Ντιναμό μέσα στη Μόσχα (8’ Τριαντάφυλλος, 45’ Γκαϊτατζής), αν και στο Φάληρο είχε ηττηθεί με 2-0. Με τους Πειραιώτες να φωνάζουν για τη διαιτησία, ισχυριζόμενοι ότι το σοβιετικό γκολ ήταν αντικανονικό και «πνίγηκε» πέναλτι στον Παπαδημητρίου προς το τέλος.
1979
Η πρώτη αγωνιστική του παρθενικού επαγγελματικού μας Πρωταθλήματος! Με τον Παναθηναϊκό να μένει στο 3-3 (στη Λεωφόρο) με τον Άρη. O Υφαντίδης άνοιξε το σκορ στο 18’, Πάλλας (22’) και Σεμερτζίδης (52’) γύρισαν τον αγώνα, με δύο προσωπικά γκολ ο Όρε (61’, 68’) το «τριφύλλι» ανταπάντησε, για να διαμορφώσει το τελικό σκορ ο Ζήνδρος (75’).
1981
Τριπλός αποκλεισμός για τις ομάδες μας στην Ευρώπη! Ο Παναθηναϊκός (UEFA) μετά την ήττα του απ’ την Άρσεναλ (1-0 με Τάλμποτ), ο Ολυμπιακός (Πρωταθλητριών) παρά το 2-0 επί της Κραϊόβα (0-3 στη Ρουμανία) και ο ΠΑΟΚ (Κυπελλούχων) στα πέναλτι (5-4) απ’ την Άιντραχτ (2-0 στα 120’ με Κωστίκο 36’, 60’). Μόνο ο Άρης συνέχιζε (UEFA), 4-2 τη Σλιέμα στη Μάλτα (Ζελελίδης 2).
1987
Τεράστια πρόκριση για τον Παναθηναϊκό (UEFA) επί της Οσέρ. Οι Γάλλοι μπορεί να επικράτησαν με 3-2, τα γκολ, όμως, των Βασιλείου και Σαραβάκου, σε συνδυασμό με το 2-0 του ΟΑΚΑ αρκούσαν. Στα… χνάρια των «πρασίνων» και ο ΟΦΗ, που υπερκάλυπτε το εις βάρος του 0-1 της Βουλγαρίας απ’ τη Βίτοσα, επικρατώντας στο Ηράκλειο 3-1 (Τσίμπος, Μαρινάκης, Χαραλαμπίδης).
1992
Δύσκολη, αλλά μεγάλη πρόκριση της ΑΕΚ στο β’ γύρο του Πρωταθλητριών, μετά την ισοπαλία 2-2 στην Κύπρο με τον ΑΠΟΕΛ (1-1 στην Αθήνα). Η «Ένωση» προηγήθηκε 2-0 (31’ Σαμπανάντζοβιτς, 71’ Δημητριάδης), οι Κύπριοι ισοφάρισαν με Γκόγκιτς (77’), Φασουλιώτη (85’), στο δραματικό πεντάλεπτο, όμως, που ακολούθησε, δεν άλλαξε το παραμικρό.