Επιμέλεια: Ηλίας Αλεξόπουλος
Στον απόηχο του (τραγικά) επεισοδιακού ντέρμπι «αιωνίων» στο Φάληρο (2-1 ο Παναθηναϊκός) κινήθηκε και η επομένη. Με πολλά και «καυτά» ζητήματα. Καταρχήν, τη διαπίστωση ότι, πέραν της «Ηχούς» και σύσσωμος ο πολιτικός Τύπος της εποχής κατέγραφε ως κανονικό το γκολτου Γιαννακούλα στο 84’, που αποτέλεσε τη σπίθα των όσων ακολούθησαν. Για παράδειγμα, η «Βραδυνή» («περίπτωσι οφσάιντ δεν υπήρχε») και η «Απογευματινή» («προσωπικά είχα αμφιβολίες ως τη στιγμή που είδα στο βίντεο την επίμαχη φάση. Εκεί δεν μένουν αμφιβολίες. Το γκολ είναι κανονικό»). Κατά δεύτερον, την «έκρηξη» του Κάζιμιρ Γκόρσκι για τη συμπεριφορά των Πειραιωτών.
Σταχυολογούμε: «Οι Ολυμπιακοί ας ευχαριστούν το Θεό. Πρέπει κανείς να ξέρη να χάνη. Ρωτώ τους Ολυμπιακούς: Όταν έρθη η ομάδα τους εδώ πώς νομίζουν ότι θα τους φερθούν οι Παναθηναϊκοί; Αν τους αρέσει το μποξ ας ανέβουν πάνω στο ριγκ…». Το «ζουμί» – ως προς την επόμενη μέρα – το διαβάζαμε, πάντως, στο βασικό μας θέμα. Καθώς ο αντιεισαγγελέας Πειραιώς, Α. Τσίχλας (παρών στο «Καραϊσκάκη»), έδινε εντολή στη Γενική Ασφάλεια Πειραιά να διενεργήσει προκαταρκτικές έρευνες για τους υπαίτιους των θλιβερών επεισοδίων. «Ήδη από την Γεν. Ασφάλεια Πειραιώς ζητήθηκε αντίγραφο του φύλλου αγώνος, καθώς επίσης και όλες οι φωτογραφίες των επεισοδίων. Σύντομα δε πρόκειται να κληθούν να καταθέσουν ο διαιτητής, οι επόπτες, ο γυμνασίαρχος, οι επικεφαλής της αστυνομικής δυνάμεως και οι δημοσιογράφοι που ήσαν στο γήπεδο εντεταλμένοι να γράψουν τον αγώνα» ανέφερε το ρεπορτάζ.
Με ποια ποινή κινδύνευαν οι ένοχοι; Ακόμα και φυλάκιση ενός έτους, δίχως δικαίωμα εξαγοράς της! Στο μεταξύ, πάντως, εκείνο που φαινόταν βέβαιο ήταν ότι στο «Καραϊσκάκη» θα έμπαινε λουκέτο. Αυτό προέκυπτε απ’ τη εντολή του Αχιλλέα Καραμανλή σε ΓΓΑ, ΕΠΟ και ΕΤΑΠ να επιβληθούν το συντομότερο οι αυστηρότερες προβλεπόμενες ποινές κατά παντός υπευθύνου. Αν αναλογιστούμε ότι οι εκθέσεις του γυμνασίαρχου και του παρατηρητή «είναι συντριπτικές, σύμφωνα με πληροφορίες μας, για το στάδιο Καραϊσκάκη, έγκυροι κύκλοι τόνιζαν αργά χθες το βράδυ ότι θα αποκλεισθή για τους αγώνες του Ολυμπιακού». Κι όλα αυτά, ενώ στον Ολυμπιακό συνέχιζαν να «δείχνουν» ως αιτία όλων των κακών τον διαιτητή Κρικώνη! Με τον Λεωνίδα Θεοδωρακάκη, μάλιστα, να απειλεί ότι οι Πειραιώτες δεν θα έμεναν με σταυρωμένα χέρια: «Θα το καταλάβουν γρήγορα όλοι…». Για τη «ζούγκλα», πάλι, τσιμουδιά…
1990
Mάτια δώστε μου να βλέπω… Στο μεγάλο απόγευμα του Δημήτρη Σαραβάκου με την Εθνική εξελίχθηκε το φιλικό με τη «μουντιαλική» Αίγυπτο (στο ΟΑΚΑ). Με το εκπληκτικό 6-1 επικράτησε η ελληνική ομάδα, με τον «μικρό» να σημειώνει πέντε γκολ! Στο 47’, το 79’, το 80’, το 88’ και το 90’ (τα τρία με πέναλτι). Το σκορ είχε ανοίξει ο Γιώτης Τσαλουχίδης (45’), το γκολ των «Φαραώ» ο Ελ Γκανί (69’). Συν το γεγονός ότι ο Σαραβάκος κέρδισε και την αποβολή του Ιμπραήμ Χασάν (του ΠΑΟΚ, τότε, όπως και ο Μαγκντί Τολμπά). Ο οποίος Χασάν, εκνευρισμένος απ’ την κόκκινη του Βούλγαρου Σπασόφ, διαπληκτίστηκε μέχρι και με αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η μεσολάβηση παραγόντων της ΕΠΟ και μελών της αιγυπτιακής αποστολής για να γλιτώσει το Aυτόφωρο! Κρίμα που ο αγώνας έγινε μπροστά σε (σχεδόν) άδειες εξέδρες (1.866 εισιτήρια)…
1953
Σε… περίπατο εξελίχθηκε το φιλικό του Ολυμπιακού με την Πέρα Κλουμπ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κωνσταντινούπολη. Και με επικεφαλής τον Καρπαθάκη, που σημείωσε τέσσερα γκολ, επικρατούσε με 5-1 (το άλλο ο Ιωάννου). Σαν σήμερα οι Πειραιώτες επρόκειτο να δώσουν νέο φιλικό, με την (σαφώς δυσκολότερη) Μπεσίκτας. Το οποίο θα έληγε ισόπαλο 2-2.
1959
«Η γενική συνέλευσις ενέκρινε χθες τον θεσμόν της Α’ Εθνικής με 16 και της Β’ με 24 σωματεία…» Και κάπως έτσι γεννήθηκε η Α’ Εθνική! Με τέσσερις ομάδες απ’ την Αθήνα, τρεις απ’ τη Θεσσαλονίκη και τέσσερις απ’ την επαρχία, ενώ άλλες δύο θα κρίνονταν μέσω μπαράζ. Παράπονα από Ενώσεις Θεσσαλίας και Πατρών, λόγω της απουσίας ομάδων τους απ’ τους «εκλεκτούς».
1962
Γκολ και θέαμα στη Λεωφόρο, με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί 5-3 του Πανιωνίου σε φιλικό αγώνα. Κορυφαίοι του «τριφυλλιού» οι Πανάκης, Θεοφάνης, Σούρπης. Εύκολη (φιλική, πάντα) νίκη και για τον Απόλλωνα Αθ., που τσάκιζε με 7-2 την ΑΕΚ Φαλήρου (στο ντεμπούτο του Βαραμέντη), αλλά και για τον Ολυμπιακό, που συνέτριβε με 9-0 το Χαλάνδρι.
1965
Ήττα μεν (1-0, Μικάλεφ 32’, αν και η μπάλα ουδέποτε πέρασε τη γραμμή), πρόκριση δε για τον Παναθηναϊκό (Πρωταθλητριών) στη Μάλτα απ’ τη Σλιέμα. Ουσιαστικά με εννέα οι «πράσινοι» απ’ το 35’ (αποβολή Παπουτσάκη, τραυματίας από νωρίς ο Μπέλλης) και το διαιτητή, Λο Μπέλλο, να διατάσσει τη σύλληψη Λουκανίδη, που «εξερράγη» στη φάση του γκολ! Φυγαδεύτηκε, γλίτωσε…
1966
Μεγάλη επιτυχία για το ελληνικό πόλο, καθώς ο Εθνικός εξασφάλιζε το εισιτήριο για το final four του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (στη Γερμανία, τον επόμενο μήνα). Μετά τη νίκη του με 2-0 επί της Μπαρτσελόνα στο Ολυμπιακό κολυμβητήριο, χάρη σε γκολτων Γαρύφαλλου και Πατλάκα: «Ο θρυλικός Εθνικός, ο επί 14ετίαν πρωταθλητής εδικαίωσε την φήμην του» γράφαμε.
1970
Ο Παναθηναϊκός ήταν ο νικητής στο ντέρμπι «αιωνίων» στη Λεωφόρο. Με 3-2 επικράτησε του Ολυμπιακού, χάρη σε γκολ του Σάκη Κουβά στο 78’ (59’, 65’ Αντωνιάδης – 19’ Καραβίτης, 69’ Παμπουλής). Κι επιστροφή στις νίκες, μετά το 0-1 του Χαριλάου. Δύσκολη νίκη για τον Εθνικό, 1-0 την ΕΠΑ Λάρνακας, με γκολ του Λεβεντάκου στο 77’.