«Βιάζεστε;»

Επιμέλεια: Σοφία Γιαλλελή

«Βιάζεστε;»Μετά από τόσα χρόνια, δύσκολα μπορεί να βρεθεί ερώτηση που δεν του έχουν κάνει, δύσκολο να πιαστεί εξ απροόπτου. Ακόμη και την ερώτηση για πιθανή αποχώρησή του την έχει ακούσει ουκ ολίγες φορές. Ο ίδιος πάντως φαίνεται πιο ψύχραιμος σε σχέση με άλλους. Άλλωστε, ξέρει καλύτερα. Και τα περί αποχώρησης και τα περί τίτλων. Ο λόγος στον αρχηγό, Φραγκίσκο Αλβέρτη και η αρχή από την απάντησή του τι θα γίνει αν το «τριφύλλι» δεν κάνει φέτος το τρία στα τρία…«Α, μου φαίνεται ότι ισχύει αυτό το “καλόμαθε η γριά στα σύκα”», άρχισε και τα γέλια δυνάμωσαν ξαφνικά από κάθε κατεύθυνση…

Χαμογελώντας ο Φράγκι συνέχισε, γνωρίζοντας τι χρειάζεται για να φτάσεις ως τους τρεις τίτλους: «Ακόμη καλά καλά δεν έχουμε κάνει προπόνηση όλοι μαζί και χρίζουμε πρωταθλητές; Δεν υπάρχουν συμβόλαια με τους τίτλους. Αυτοί που ξέρουν, γνωρίζουν ότι χρειάζονται μήνες δουλειάς. Είμαστε εμείς, υπάρχουν οι προπονητές που δουλεύουν κάθε μέρα, η διοίκηση που φροντίζει να μη λείψει τίποτα και άλλοι άνθρωποι που δουλεύουν σκληρά όλη τη χρονιά. Δεν φτάνει το ρόστερ από μόνο του. Λέμε τρία στα τρία, το δύο στα τρία, αλλά τα νούμερα δεν φέρνουν τίτλους. Δεν είναι εύκολο. Υπάρχει στόχος, υπάρχει θέληση και προσμονή». Για να προσθέσει: «Αυτά μέχρι τον Ιούνιο όμως, έτσι;».

Ο Αλβέρτης τόνισε ότι είναι ιδιαίτερη χαρά να βρίσκεται στον Παναθηναϊκό στα 100 χρόνια της ομάδας, μιλώντας για μεγάλες προσδοκίες: «Η συνταγή παραμένει η ίδια. Γνωρίζουμε το δρόμο για τις επιτυχίες και περνά από την προπόνηση, την πειθαρχία και τους αγώνες. Και μόνο στο γήπεδο έρχονται τα αποτελέσματα. Όχι στα λόγια. Να είμαστε υγιείς και έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε στο τέλος της χρονιάς να είμαστε χαρούμενοι και νικητές».

Οι ομάδες πάντως σε ζυγαριά δεν μπαίνουν για τον Φράγκι, που αρνήθηκε να κάνει συγκρίσεις αναδεικνύοντας τη φετινή ή κάποια άλλη την πληρέστερη ομάδα του Παναθηναϊκού: «Στα χαρτιά η ομάδα είναι πλήρης, με το μεγαλύτερο αριθμό παικτών που μπορούν ανά πάσα στιγμή να παίξουν και να κάνουν τη διαφορά. Το μπάσκετ όμως δεν παίζεται στα χαρτιά. Παίζεται στο γήπεδο και το ταμείο γίνεται στο τέλος. Εκεί κατατίθενται τα… αποδεικτικά στοιχεία. Ξέρουμε τη συνταγή και η φιλοσοφία είναι η ίδια. Παλεύουμε για κάθε παιχνίδι. Τίποτα δεν κρίνεται εκ των προτέρων».

Φινάλε με την ερώτηση για το αν φαντάζεται τον εαυτό του στην ίδια θέση και του χρόνου στην παρουσίαση. Κοινώς αν σκέφτεται την αποχώρηση: «Ακόμη δεν αρχίσαμε, ρε παιδιά. Καθίστε να τελειώσει με το καλό η χρονιά και βλέπουμε… Βιάζεστε;»!

Σάρας: Δεν χάνεις όταν επιλέγεις τον Παναθηναϊκό
Ήταν και χθες ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους όπως τον περιγράφει Ισραηλινός δημοσιογράφος. «Μπορεί να τον λατρέψεις, μπορεί να τον μισήσεις. Αποκλείεται να σε αφήσει αδιάφορο. Σίγουρα όμως είναι ένας παίκτης, μια εμπειρία, που αν είσαι τυχερός πρέπει να τη ζήσεις όσο είναι ακόμη μεταξύ μας στα γήπεδα». Ο Λιθουανός κινήθηκε στην παρουσίαση άψογος με τους συμπαίκτες του, με μέλη της ομάδας και κάποιες φορές διακριτικά και άλλες αφήνοντας τον εαυτό του περισσότερο ελεύθερο προκαλώντας χαμόγελα, προσπαθώντας να διατηρήσει χαμηλούς τόνους σε ό,τι αφορά στόχους κα προσδοκίες… Αν και σε αυτό το τελευταίο αυτό που τον διέψευδε περισσότερο ήταν η… γυαλάδα στο μάτι.

«Δεν ήταν εύκολο να πάρω την απόφαση να έρθω στην Ευρώπη, αφού η προτεραιότητά μου ήταν το ΝΒΑ. Από τη στιγμή όμως που πήρα την απόφαση να επιστρέψω, ο Παναθηναϊκός ήταν η επιλογή μου. Και δεν μπορείς να χάσεις όταν επιλέγεις τον Παναθηναϊκό, μια ομάδα που τα έχει όλα. Ιστορία, προπονητές, εκπληκτικούς παίκτες, τίτλους και εδρεύει σε μια υπέροχη πόλη όπως η Αθήνα. Αυτό που θέλω τώρα είναι να δουλέψω, να γίνω κομμάτι μιας ομάδας που είναι ήδη πρωταθλήτρια και δεν πρέπει να το ξεχνάμε, να μάθω τα συστήματα. Να βοηθήσω και όχι να ανακατέψω τα πράγματα, γιατί ήδη είναι όλα πολύ καλά εδώ. Θα δούμε στο τέλος της χρονιάς τι θα γίνει. Δεν είμαι εδώ για να αντικαταστήσω κανέναν, αλλά για να βοηθήσω να συνεχίσουμε αυτή τη μεγάλη παράδοση που έχει η ομάδα».

Όσο για σύγκριση ΝΒΑ και Ευρώπης; «Το ΝΒΑ είναι άλλος κόσμος. Αν χάσεις ένα παιχνίδι εκεί, μπαίνεις στο αεροπλάνο και φεύγεις. Εδώ αν χάσεις ένα παιχνίδι είναι μεγάλη υπόθεση. Και έτσι πρέπει να είναι. Το ευρωπαϊκό μπάσκετ έχει το σωστό τρόπο σκέψης, γιατί όλα είναι πιο σημαντικά. Παίζεις σε κορυφαίο επίπεδο κάθε νύχτα και αυτό είναι το σπουδαίο με το ευρωπαϊκό μπάσκετ».

«Οδηγός η περσινή χρονιά»
Κάποια στιγμή όλοι κλήθηκαν να πουν κάτι για τη νέα χρονιά… Από αυτούς που δεν είχαν μιλήσει ως εκείνη τη στιγμή. Πιο λακωνικός από όλους αποδείχθηκε ο Νίκος Χατζηβρέττας, που έδωσε αφορμή για πολλά χαμόγελα στο πάνελ. «Καλή χρονιά και υγεία», ήταν η ευχή του και σταμάτησε παραδίδοντας το… μικρόφωνος στον επόμενο. Και τι παραπάνω να έλεγε δηλαδή ο άνθρωπος; Τα είπε όλα σε τέσσερις λέξεις. Ο κουμπάρος του πάντως, Δήμος Ντικούδης, που ήταν δίπλα του είχε να πει δυο λόγια παραπάνω: «Είμαι χαρούμενος που ξεκινά αυτή η χρονιά. Έχουμε πάλι ψηλές φιλοδοξίες και μεγάλες υποχρεώσεις. Όλοι θυμόμαστε πώς τελειώσαμε πέρυσι τη χρονιά, με πόσο ωραίο τρόπο και αυτό θα είναι οδηγός μας για φέτος».

Ένας ακόμη διεθνής του Παναθηναϊκού, ο Κώστας Τσαρτσαρής, πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν και πολλά να πω. Το πιο σημαντικό είναι να έχουμε υγεία και να έρθουν πολλές επιτυχίες». Ανάλογη και η ευχή από τον Σάνι Μπετσίροβιτς: «Δεν ξέρω τι να πω όλοι  είπαν τα πάντα! Να επαναλάβω ότι είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ και κομμάτι αυτής της ομάδας. Υγεία πάνω από όλα και παιχνίδι με παιχνίδι να αποδεικνύουμε ότι είμαστε έτοιμοι για νέους τίτλους και καλύτεροι!» Τα συναισθήματά του συμμερίστηκε και ο Μίλος Βούγιανιτς, ο οποίος, όπως και ο Μπετσίροβιτς χαιρετούσε τους πάντες στα ελληνικά: «Χαίρομαι που είμαι μέρος της ομάδας για δεύτερο χρόνο. Η υγεία είναι σημαντική και πιστεύω ότι στο τέλος θα γιορτάσουμε τρεις τίλους όπως και πέρυσι».

Μπατίστ: Μέλος μιας οικογένειας
Ο Μάικ Μπατίστ είναι από τους παλιούς της ομάδας… Και ο μακροβιότερος Aμερικάνος στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Έχει αποδείξει πολλές φορές ότι σέβεται την παράδοση του «τριφυλλιού» και θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό ότι θα είναι στα 100 χρόνια: «Δεν είναι εύκολο να «ριζώσει» ένας Αμερικάνος πολλά χρόνια σε μια ευρωπαϊκή ομάδα. Είμαι όμως πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ, που οι προπονητές και η διοίκηση που έδωσαν την ευκαιρία να μείνω. Με έκαναν να νιώσω κομμάτι μιας οικογένειας και έτσι ήταν εύκολο για μένα να αποφασίζω κάθε φορά να επιστρέψω. Και θα είμαι εδώ για τα επόμενα τρία χρόνια!»

Στόχος η… Κύπρος
Ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς είχε δηλώσει πέρυσι ότι στόχος του Παναθηναϊκού θα πρέπει να είναι οκτώ κούπες της Ρεάλ Μαδρίτης. Αν και ο στόχος δεν πρέπει να αλλάξει κατά τον Σέρβο σέντερ, η στιγμή απαιτούσε να είναι πιο συγκρατημένος: «Πρέπει να πάμε βήμα βήμα. Είχαμε μια πολύ επιτυχημένη χρονιά πέρυσι και φέτος θέλουμε να παλέψουμε για νέα τρόπαια. Θα κάνουμε τα πάντα για να φτάσουμε στο φάιναλ φορ. Η ιδέα όμως είναι να πάμε παιχνίδι με παιχνίδι. Πρέπει να δείξουμε σε κάθε αγώνα ότι αξίζουμε να είμαστε στο φάιναλ φορ».