Έφυγε η «Φλο-Τζο»

Επιμέλεια: Τάσος Γιαμάς

Οι φίλοι του κλασικού αθλητισμού σε ολόκληρο τον κόσμο συγκλονίζονται σαν σήμερα το 1998 από την είδηση ότι η Φλόρενς Γκρίφιν Τζόινερ, η θρυλική «Φλο-Τζο», δεν υπάρχει πια. Γεννημένη στις 21 Δεκεμβρίου 1959 στο Λος Άντζελες, η Γκρίφιθ έμεινε στην ιστορία του στίβου για τις εκκεντρικές εμφανίσεις της (κυρίως για τα πολύ μακριά και πολύχρωμα νύχια της) που προκαλούσαν την προσοχή των ΜΜΕ ανά την υφήλιο και τα ασύλληπτα παγκόσμια ρεκόρ της στα 100μ. και τα 200μ., τα οποία παραμένουν ακατάρριπτα μέχρι σήμερα.

Κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 στη Σεούλ, δύο αργυρά στην ίδια  δοργάνωση και σε εκείνη του Λος Άντζελες το 1984, καθώς επίσης ένα χρυσό και ένα ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης το 1987. Ήταν σύζυγος του Ολυμπιονίκη Αλ Τζόινερ, αδελφού της επίσης Ολυμπιονίκη Τζάκι Τζόινερ-Κέρσι.
Στα προημιτελικά των 100μ. στη Σεούλ, η «Φλο-Τζο» πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ με 10.49. Τη στιγμή του αγωνίσματος επικρατούσε άπνοια, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα αγωνίσματα ο άνεμος ήταν πάνω από το όριο ευνοϊκός για τους αθλητές και πολλοί πιστεύουν ότι η έντασή του μεταβαλλόταν στη διάρκεια της κούρσας. Στον τελικό έκανε 10.54 με ευνοϊκό άνεμο. Στα προημιτελικά των 200μ. πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ με επίδοση 21.34. Λίγο μετά αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

Η «Φλο-Τζο» πέθανε ενώ κοιμόταν στο σπίτι της, στο Μίσιον Βιέχο της Καλιφόρνια. Ο ιατροδικαστής απέδωσε το θάνατό της σε ασφυξία που προκλήθηκε από κρίση επιληψίας που οφειλόταν σε πρόβλημα στα εγκεφαλικά αγγεία, το οποίο διαπιστώθηκε ότι είχε εκ γενετής. Ακούστηκαν πολλές φήμες ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών που τη βοήθησαν να βελτιώσει ξαφνικά τους χρόνους της και να πετύχει τις εξωπραγματικές επιδόσεις της και προκάλεσαν τον πρόωρο θάνατό της, όμως τίποτα δεν αποδείχτηκε.

1999

Ολοκληρώνεται το παιχνίδι με τη μεγαλύτερη διάρκεια στην ιστορία του ποδοσφαίρου, ανάμεσα στην Ιντεπεντιέντε και τη Βελέζ Σάρσφιλντ, στο Μπουένος Άιρες, για το Κύπελλο Μερκοσούρ. Ο αγώνας άρχισε την 1η Σεπτεμβρίου 1999, αλλά διακόπηκε στο α’ ημίχρονο γιατί φωτοβολίδα που έπεσε από την εξέδρα χτύπησε τον τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων, Χοσέ Λουίς Σιλαβέρτ. Σε γενική έκπληξη, ο αθλητικός δικαστής αποφάσισε να ολοκληρωθεί η αναμέτρηση. Το αξιοπερίεργο είναι ότι στις 21 Σεπτεμβρίου παίχτηκαν δύο ημίχρονα, διάρκειας 22 και 23 λεπτών. Το παιχνίδι έληξε ισόπαλο 1-1, αποτέλεσμα που χάρισε την πρόκριση στην Ιντεπεντιέντε.

1972

Σε ειδική τελετή που γίνεται στο Παρίσι, απονέμεται στον Γκερντ Μίλερ, έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της γενιάς του, το «Χρυσό Παπούτσι», για τα 40 γκολ που πέτυχε στο προηγούμενο γερμανικό πρωτάθλημα με τα χρώματα της Μπάγερν. Το αργυρό παπούτσι απονεμήθηκε στον Αντώνη Αντωνιάδη, που είχε σημειώσει 39 γκολ για τον Παναθηναϊκό.

2000

Τρεις αθλήτριες από τη Ρουμανία, η Αντρέα Ραντουκάν (φωτό), η Σιμόνα Αμανάρ και η Μαρία Ολάρου, κατακτούν τις τρεις πρώτες θέσεις στο σύνθετο ατομικό γυναικών στη γυμναστική, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Πέντε μέρες αργότερα όμως αποκαλύπτεται ότι η Ραντουκάν είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών και το μετάλλιο της αφαιρείται. Την πρώτη θέση παίρνει η Αμανάρ, τη δεύτερη η Ολάρου και το χάλκινο μετάλλιο η Κινέζα Χουάν Λιού.